måndag 15 februari 2010

Bistånd till Haiti på rätt sätt

Världens länder och en uppsjö av organisationer tävlar nu om att ge bistånd till det jordbävningsdrabbade Haiti. Alla säger att ditt bidrag ”kommer fram”. Men till vem? Vid den stora jordbävningen i Managua, Nicaragua, på 1970-talet, blev det den dåvarande diktatorn Somoza, som gjorde sig extra rik på katastrofbiståndet. Låt inte något sådant upprepas!

Sänd inte pengar – utan förnödenheter av olika slag! Något som haitierna f n är i skriande behov av är bostäder. Sverige har ju erkänt duktiga företag i småhusbranschen. Ta fram en enkel men stormtålig hustyp och låt våra småhustillverkare ta fram byggsatser, som sänds till Haiti. Låt sedan haitierna själva mot en biståndsfinansierad grundlön montera husen, med stöd av svensk monteringsexpertis för handledning.

Biståndet blir konkret, haitierna får en lön (vilket är viktigt för återhämtningen både personligt och samhällsmässigt) och som spin-off skapas arbetstillfällen i Sverige. Kanske kan man t o m skapa en lokal affärsverksamhet med enkla trähus, som fortsätter att leva efter det att biståndsinsatserna trappats ner.

1 kommentar:

  1. Helt rätt Kenny! Tyvärr verkar det som om biståndsgivarna inte fattar detta utan är enormt naiva och tror att allt går rätt till. Man måste ha bott i sådana här länder innan man fattar hur verkligheten ser ut verkar det som. Kanske är det också så att det är mycket enklare att sända över pengar. Sedan behöver man inte bry sig om pengarna kommer fram eller ej.

    SvaraRadera